GÜNDEM

2022 YILI BÖYLE GEÇTİ

Abone Ol

2022 yılı Türkiye ve dünyada önemli olaylar oldu. İşte kısa başlıklar halinde Türkiye ve dünyada 2022 yılında medyada gelen bazı olayları sizler için derledik.

OCAK

Avrupa Birliği dönem başkanlığı Slovenya'dan Fransa'ya geçti.

1 Ocak - Türkiye Ermenistan'a uyguladığı ambargoyu kaldırdı.

8 Ocak - Konya - Karaman hızlı tren hattı hizmete girdi.

 ŞUBAT

16 Şubat - YÖK yaptığı açıklama ile üniversite giriş sınavı YKS'de baraj puanının kaldırıldığını açıkladı.

 24 Şubat - Rus Ordusu, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin talimatı doğrultusunda Ukrayna'yı istila etti. Ruslar kara Harekâtı’nın yanı sıra, çok sayıda hava ve füze saldırıları düzenledi. Özellikle başkent Kiev, Lviv, Harkov, Dnipro ve Odessa da dâhil olmak üzere Ukrayna genelinde büyük şehirler hedef alındı. Yaşanan gelişmeler üzerine Ukrayna devlet başkanı Volodimir Zelenski ülke çapında sıkıyönetim ilan etti.

MART

9 Mart - İsrail Cumhurbaşkanı Yitzhak Herzog ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'da görüştü. Tam 14 yıl sonra iki ülke arasında yapılan ilk üst düzey ziyaret olan bu görüşmede, bölgesel gelişmeler ve ikili işbirliği konuları görüşüldüğü. Bu görüşme İsrail-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi açısından büyük bir öneme sahiptir.

18 Mart - 1915 Çanakkale Köprüsü'nü de içinde bulunduran Malkara - Çanakkale Otoyolu hizmete girdi.

NİSAN

18 Nisan - TSK tarafından Pençe-Kilit Operasyonu başlatıldı

27 Nisan - FIBA Europe Cup finalinde Bahçeşehir Koleji birinci maçta 69-72 yendiği rakibi Pallacanestro Reggiana'yı ikinci maçta 90-74 sonuçla mağlup ederek 2021-22 FIBA Europe Cup şampiyonu oldu. Ayrıca Bahçeşehir Koleji kupayı kazanan ilk Türk takımı oldu.

MAYIS

21 MAYıs - 2021-22 EuroLeague final karşılaşmasında Anadolu Efes rakibi Real Madrid'i 58-57 mağlup ederek üst üste ikinci kez EuroLeague şampiyonu oldu.

25 Mayıs - İsrail-Türkiye arasında 15 yıl sonra ilk kez Dışişleri Bakanı seviyesinde görüşme gerçekleştirildi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu İsraili mevkidaşı Yair Lapid ile Tel Aviv'de görüştü, görüşmede bölgesel konular ve iki ülke arası ilişkiler ele alındı.

HAZİRAN

9 Haziran - Dışişleri Bakanlığı'nın başvurusunun ardından, uluslararası alanlarda kullanılan Turkey adı yerine Türkiye olarak kullanılması başvurusu Birleşmiş Milletler tarafından tesçillendi.

14 Haziran - Türksat 5B hizmete alındı.

30 Haziran - Türkiye'de Maymun Çiçeği Salgını: Türkiye'de ilk maymun çiçeği virüsü vakasının görüldüğü Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı.

TEMMUZ

Türkiye, 2022 Akdeniz Oyunları'nı 108 madalya ile İtalya'nın ardından ikinci sırada tamamladı.

11 Temmuz - Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile görüştü. İki lider yaptıkları görüşmede Ermenistan ve Türkiye arası normalleşme sürecinin önemini vurguladı.

30 Temmuz - Milli yüzücü Aysu Türkoğlu Manş Denizi'ni 16 saat 28 dakikada geçerek Manş Denizi'ni geçen en genç Türk yüzücü oldu.

AĞUSTOS

2022 ÖSYM Skandalı: 31 Temmuz tarihinde gerçekleştirilen KPSS sınavı şaibeli soru skandalı nedeniyle iptal edildi. Skandal üzerine Halis Aygün ÖSYM Başkanlığı görevinden alındı yerine Bayram Ali Ersoy getirildi. ÖSYM yaptığı açıklama ile 6-7 Ağustos 2022 ve 14 Ağustos'da yapılacak oturumlarında ertelendiğini açıkladı.

Gaziantep, Nizip'de bir kazaya müdahale etmeye ve görüntülemeye giden ambülans, itfaiye ve gazetecilerin aracına yolcu otobüsü çarptı. Kaza sonucu 3 itfaiyeci, 4 sağlık personeli, 2 gazeteci ve 7 yolcu olmak üzere 16 kişi öldü ve 21 kişi yaralandı.

Mardin, Derik'de iki aracın karıştığı kazada yaralılara müdahale edenlere tır çarptı. Tırın kalabalığın arasına dalması sonucu 20 kişi öldü.

EYLÜL

26 Eylül - Mersin'in Mezitli ilçesine bağlı Tece mahallesinde yer alan bir polisevine PKK militanları tarafından ateş açıldı ve bombalı saldırı yapıldı.

EKİM

14 Ekim - Bartın'ın Amasra ilçesinde bulunan bir madende patlama meydana geldi. Patlamada 41 kişi öldü.

28 Ekim - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye Yüzyılı vizyonunu açıkladı.

29 Ekim - Türkiye'nin yerli otomobili TOGG seri üretime başladı.

KASIM

12 Kasım - Saat 18.57'de Türkiye genelinde ilk defa eş zamanlı deprem tatbikatı gerçekleştirildi.

13 Kasım - İstanbul'a bağlı Beyoğlu ilçesindeki İstiklal Caddesi'nde bombalı saldırı meydana geldi. Saldırıda 6 kişi hayatını kaybetti. 81 kişi yaralandı.

22 Kasım - Türkiye'nin en yüksek barajı Yusufeli Barajı ve Hidroelektrik Santrali hizmete girdi.

23 Kasım - 2022 Düzce depremi: Düzce'nin Gölyaka ilçesinde gerçekleşen 6.1 şiddetindeki deprem sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 93 kişi yaralandı.

ARALIK

2019 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na, YSK üyelerine hakaret ettiği iddiası ile açılan dava sonucunda mahkeme İmamoğlu'na 2 yıl 7 ay 15 gün hapis ve siyasi yasak cezası verdi.

İnsansız savaş uçağı Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi.

26 Aralık - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Karadeniz'de 170 milyar metreküp doğalgaz rezervi bulunduğunu açıkladı. Böylece Karadeniz'de bulunan toplam doğalgaz rezervi 710 milyar metreküpe ulaştı.