-LGS yerine niçin merkezi sınav ifadesi kullanılmaktadır?
LGS, liseye geçiş sistemidir. Bir sınav isminin kısaltması değildir. Liseye geçiş sistemi kapsamında yapılan sınava, merkezi sınav denir. E-okulda LGS değil, merkezi sınav ifadesine rastlanır.
-Merkezi sınav süreci hakkında bilgi verir misiniz?
Pandemi nedeniyle bu yıl da geçen yıl gibi, fotoğraflı sınav giriş belgesini öğrencinin okuldan almasına gerek kalmamıştır. Fotoğraflı sınav giriş belgesi okul müdürlükleri tarafından mühürlenip onaylandıktan sonra öğrencinin sınava gireceği salon ve sıraya konulacaktır. Merkezi sınava katılmak isteğe bağlıdır. Merkezi sınav sonuçları 30 Haziran 2021 tarihinde www.meb.gov.tr internet adresinde ilan edilecektir.
-Merkezi sınava girecek öğrenciler nelere dikkat etmelidir?
Kimlik kontrolleri ve salonlara yerleştirmenin zamanında yapılabilmesi için öğrenciler en geç sınavdan yarım saat önce okulda hazır bulunacaktır. Öğrenciler sınava gelirken yanlarında geçerli kimlik belgesi, en az iki adet koyu siyah ve yumuşak kurşun kalem, kalemtıraş, leke bırakmayan yumuşak silgi bulunduracaktır. Öğrenciler sınav salonlarına bandajı çıkarılmış şeffaf pet şişe içerisinde su getirebileceklerdir. Öğrenciler çanta, cüzdan, cep telefonu, telsiz, radyo, saat, bilgisayar, kamera, kablosuz iletişim sağlayan cihazlar, kulaklık, kolye, küpe, bilezik, yüzük, broş, her türlü elektronik ve mekanik cihazlar, databank sözlük, hesap makinesi, kâğıt, kitap, defter, pergel, açıölçer, cetvel, delici ve kesici aletlerle sınav binasına alınmayacaktır.
-Geç kalan öğrenci merkezi sınava kabul edilir mi?
Salon görevlileri, sınavın başlamasından itibaren ilk 15 dakika içerisinde sınav binasına gelen ve bina sınav komisyonunca sınava girmesi uygun olan öğrencilerin sınava katılmalarını sağlar. Fakat bu öğrencilere ek süre verilmez. Sınavın başlamasından 15 dakikadan sonra gelen öğrenciler ise sınava alınmaz.
-Merkezi sınavda maske takmak zorunlu mudur?
Öğrenciler okula maskeleri ile gelecektir. Sınavda öğrenci maskesini tercihen çıkartabilecektir.
-Merkezi sınavda kaç soru kitapçık türü vardır?
A, B, C ve D olmak üzere dört soru kitapçık türü vardır. Öğrenci, cevap kâğıdında kitapçık türü bölümünü doğru bir şekilde işaretlemelidir. Salon görevlileri, doğru işaretlemenin yapılıp yapılmadığını kontrol edip salon yoklama listesine işleyecektir.
-Merkezi sınavda cevap kâğıdı (optik form) nasıl kullanılmalıdır?
Optik form üzerinde gereksiz karalamalar yapılırsa, optik form yırtık ya da katlanmış olursa cevap kâğıdı optik okuyucu tarafından okunamaz. Birden fazla cevap seçeneğinin işaretlenmesi veya eski işaretleme tamamen silinmeden yeni bir işaretleme yapılması hâlinde bu soruya verilen cevap, optik okuyucu tarafından yanlış cevap olarak değerlendirilecektir. Çok silik olduğu için optik okuyucu tarafından okunamayan işaretlemelerde o soru boş bırakılmış olarak kabul edilecektir.
-Merkezi sınavın içeriği ve süresi hakkında bilgi verir misiniz?
Sınav, iki oturum halinde uygulanacaktır. Çoktan seçmeli 90 soru sorulacaktır. Sözel bölüm 50, sayısal bölüm 40 sorudan oluşacaktır. 1. oturum sözel bölüm 09.30-10.45 (75 dk.), 2. oturum sayısal bölüm
11.30-12.50 (80 dk.) saatleri arasında yapılacaktır. 1. oturum ile 2. oturum arasında 45 dakika ara verilecektir. Öğrenciler bu arayı okul bahçesinde açık havada, sosyal mesafeyi koruyarak geçirecektir. Sınav sonunda soru kitapçıkları verilmeyecektir. Öğrenciler soru kitapçıklarını sınavdan bir sonraki hafta okullarından alabileceklerdir.
-Merkezi sınavda soruların katsayıları kaçtır?
Türkçe, matematik ve fen bilimleri branşlarında yapılan her doğru cevap 4 katsayısı ile, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi, yabancı dil branşlarında yapılan her doğru cevap 1 katsayısı ile çarpılır.
-Merkezi sınav sonrası yerleştirme sistemi hakkında bilgi verir misiniz?
Merkezi ve yerel (adrese dayalı) yerleştirme olmak üzere iki yerleştirme türü vardır. Merkezi yerleştirmede, merkezi sınavdan alınan sonuca göre tercihler yapılır. Tercihler doğrultusunda öğrenciler okullara yerleştirilir. Yerel (adrese dayalı) yerleştirmede, merkezi sınava girmeyen ya da almış olduğu sonuçla merkezi yerleştirmede açıkta kalan öğrenciler evlerine en yakın okullara yerleştirilir.
-Yüzdelik dilim nedir?
Yüzdelik dilim, merkezi sınava giren öğrenciler arasında başarı sıralamanızın yüzde ile ifadesidir. Yüzdelik dilim ne kadar küçük bir değer alırsa, o kadar başarılı bir sonuç elde edilmiş demektir. Örneğin yüzdelik dilimi %3 olan bir öğrenci, yüzdelik dilimi %13 olan bir öğrenciden daha başarılıdır.
-Merkezi yerleştirmede puana göre mi yüzdelik dilime göre mi tercih yapılmalıdır?
Tercihler puana göre değil, sıralamaya yani yüzdelik dilime göre yapılmalıdır. Her sınavda bir önceki yılın yüzdelik dilimlerine bakılarak tercih listesi oluşturulur.
-2021 yılında merkezi sınava kaç öğrenci girecektir?
Yaklaşık 1 milyon öğrencinin 2021 yılında merkezi sınava girmesi beklenmektedir.
-Merkezi sınava girmiş bir öğrenci kaç tercih yapabilir?
Merkezi sınava giren öğrenciler; merkezi sınav puanı ile öğrenci alan okullardan 10 tercih, yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar ve pansiyonlu okullardan ise beşer tercih yapabileceklerdir.
-İstanbul’daki okul türleri arasında en başarılı olanlar hangileridir?
2020 tercih kılavuzuna göre; İstanbul Atatürk Fen Lisesi, Galatasaray Üniversitesi Galatasaray Lisesi, Kartal Anadolu İmam Hatip Lisesi, Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi ve Bağcılar Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, kendi okul türleri arasında en başarılı olanlardır.
BERA ZEYNEP TÜRKMEN