SAĞLIK

VETERİNER HEKİMLER 5 BİN ATAMA BEKLİYOR

Abone Ol

Son yıllarda ülkemizi ve dünyamızı tehdit eden salgın hastalıklar; kuş gribi, domuz gribi, Kırım Kongo kanamalı ateşi ve yine uzun yıllardır süregelen tehlikeli salgın hastalıklar; şarbon ve kuduz ile mücadele için Veteriner Hekimler kilit noktada bulunurken yapılan yetersiz atamalar veteriner hekimleri çileden çıkardı.

Bu kadar çok hayvan kaynaklı salgın hastalık yaygınlaşırken yeterince Veteriner Hekimin kamuda istihdam edilmemesi ile halkı bilinçlendirmenin tek yolunun tarım ve hayvancılık bakanlığının 5 bin veteriner hekim atama yapmasını istiyor.

 

Sosyal medya hesaplarından yaptıkları paylaşımlarda “Kırsal kesimlerde hayvancılık halen, tabiri caizse “babadan, dededen görme yöntemler” ile devam etmekte. Bunun neticesinde verim düşüklüğü, ıslah yetersizliği, bakım yanlışları, hastalık müdahalelerinde yanlışlıklar ile hayvancılık pek gelişme gösterememekte. Kırsal kesimdeki hayvancılık ile uğraşan çiftçimize gerekli bilgilerin verilmesi, bakım ve besleme şartlarının iyileştirilmesi, daha doğru yöntemlerin öğretilmesi için taşraya-kırsal kesime Veteriner Hekim istihdamı şarttır.” Diyen kadro bekleyen veteriner hekimler herkesten konu ile ilgili destek beklediklerini belirttiler.

SINAVLARA 2 YILDA BİR GİRİYORUZ, 4 YILIMIZ KAYBOLUYOR

Son çarelerinin her gün CİMER’e yazmak olduğunu belirten veteriner hekimler 5 bin kadro için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan da destek bekleyerek şu yazıyı ilettiler; “Atama bekleyen ve sayıları 10 bini aşan Veteriner Hekimlerden biri olarak Sayın Cumhubaşkanı'mıza bazı taleplerimizi iletmek istiyorum. Bizler fakültelerimizde gerek hayvan sağlığı gerek gıda güvenirliliği gerekse halk sağlığına kadar bütün eğitimleri alıp mezun olduktan sonra aldığımız sağlık eğitimi ile bağdaşmayan KPSS sınavına tabii tutuluyoruz. Bu sınava 2 yılda bir giriyoruz ve istihdamlarımız bir sonraki sınavdan birkaç ay önce yapılıyor. Yani ortada kaybolan 4 yıl oluyor. Ancak bu sınavdan aldığımız puanlara rağmen Tarım ve Orman Bakanlığına istihdam sayılarımız her sene daha da çok azaltılarak son yapılan istihdamda bu sayı 392 olmuştur. Şuan hali hazırda 32 Veteriner Fakültesi bulunmakta ve bunlar her sene ortalama 3000 mezun vermektedir. 2 sene sonra sınava giren Veteriner Hekim sayısı bir önceki yığılmaya ek olarak 6000 olarak yansımaktadır. Özel sektörde maalesef emeğimizin karşılığını almadığımız gibi şuan çok fazla Veteriner Kliniği açılmış durumda ve bu da nerdeyse klinik açma kotasını doldurma noktasına ulaşmak üzere. Özetle bizler Ülke Hayvancılığını bununla birlikte ekonomisini kalkındırmak ve bu süreçte sizlerle beraber aynı yolda yürüyüp büyük projelere imza atmak istiyoruz. Bunun olması için de sizlerden isteğimiz Türkiye Cumhuriyetinin 100. yılında Veteriner Hekimler için yüksek sayıda istihdam sağlamanızdır. Bu rakamların minimum 5000 olmasını talep ediyor sizlere bütün meslektaşlarım adına sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.”