SAĞLIK

GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN İŞİTME ENGELLİLERE 3 İŞİTME CİHAZI MERKEZİ

GENÇ GİRİŞİMCİLERDEN İŞİTME ENGELLİLERE 3 İŞİTME CİHAZI MERKEZİ
Abone Ol

Günümüz sağlık sorunlarının başında gelen işitme problemi yaşayan insanların sayısı her gecen gün artarken en büyük kurtarıcıları işitme cihazları oluyor. Duy Analiz İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezi, insanların yaşamlarını işitme sorunu olmadan istedikleri tasarımda ve teknolojide işitme cihazlarını uzmanlıkla konforlu kullanım sağlamayı hedefliyor.

Duy Analiz İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezinden Odyometrist Mehmet Ceylan, işitme ve işitme sorunları hakkında bilgi verdi. Ceylan, “İşitme, dışardan gelen sesin sağlıklı bir şekilde dış kulaktan orta kulağa, orta kulaktan iç kulağa, iç kulaktan ise sinirler ve subkortikal yollar aracılığı ile üst merkezlere iletilmesine denir. İşitme kaybı ise bu bahsedilen yolların birinde herhangi bir patoloji olması durumunda dışardan gelen sesin sağlıklı bir şekilde iletilememesi, bu sebeple kişinin toplum ile iletişimini ve hayatını önemli ölçüde etkileyen bir sağlık problemidir” dedi.

 İşitme Kayıplarının Da Çeşitleri Var

İşitme kayıplarının çeşitlerinden de söz eden ceylan “Sensörinöral işitme kaybı kokleanın, koklear sinirin veya beyinde olan bir disfonksiyon sebebi olarak nitelendirilir. ‘’Sensör’’ işitme kaybı denilen tip işitme kaybı, eğer patoloji iç kulakta ise bu şekilde tanımlanır. ‘’Nöral’’ işitme kaybı olarak nitelendirdiğimiz işitme kaybı ise patoloji işitme sinirinde veya işitsel çekirdeklerden kaynaklanıyorsa nöral işitme kaybı olarak tanımlanır. Dış veya orta kulak patolojilerinden kaynaklanan işitme kaybı tipidir. Hastanın kemik yolu eşikleri normal sınırlardayken, hava yolu eşiklerinin normal sınırın altında kalması ile karakterizedir. Yeni doğan bebeklerde iki kulak kanalının atrezi olması bu tip işitme kaybını 60dB’e kadar çekebilir Bu tip kayıpların tedavisinde ise orta kulak cerrahisi ve güçlü bir işitme cihazı ile beraber kombine edilmelidir” diyerek sözlerini noktaladı.

Birey, İşitmediği Durumlarda Yerini Öfke Ve Depresyon Gibi Etkilere Bırakır

Duy Analiz İşitme Cihazları Satış ve Uygulama Merkezinden Odyometrist Cansu Terzi, kurumlarında satışını yaptıkları işitme cihazı hakkında bilgi verdi. Terzi,“ İşitme cihazları, medikal veya cerrahi işlemlerle iyileştirilemeyen durumlarda işitme kaybından etkilenmeyi en düşüğe indirmek, toplumla olan iletişimini ve bireyin hayat kalitesini artırmak için dünya üzerinde çeşitli markalarca üretilen cihazlardır. İşitme cihazı mikrofon aracılığı ile dışardan aldığı ses dalgalarını elektriksel sinyallere çevirir ve amplifikatör aracılığı ile bu sinyaller güçlendirilerek hoparlör ile birlikte kulağa iletir” diyerek konuşmasına şöyle devam etti.

Her İşitme Cihazı Herkese Aynı Uygunlukta Değildir

Kulak arkası cihazlar (BTE) dediğimiz en sık kullanılan cihaz tipi olan BTE, hilal benzeri bir kasaya yerleştirilmiş birincil bileşenlere sahip bir işitme cihazıdır. Parçaları mikrofon, amplifikatör, pil, ses düzenleyici ve hoparlördür. Günümüzde işitme kaybı olan çocuk ve yetişkin insanlar için ideal ve yaygın olarak kullanır. Diğer tip cihazlara nazaran yüksek güç üretmesi en sık kullanım sebeplerinden biridir. Tamamen Kanal İçerisinde Olan Cihazlar (CIC) dediğimiz CIC tip işitme cihazları diğer işitme cihazlarına nazaran çok daha küçük ve görünmezdir ve bu nedenle kozmetik olarak hastalar tarafından daha çok tercih edilir. Ancak bataryaları küçüktür. Mikrofonun ve receiver’ın yakın olması sebebiyle feedback oranı daha yüksektir. Bu tip cihazlarda da nem ve büşon hastanın yaşayacağı sorunlar arasındadır. Bu nedenle el becerisi isteyen bu tip cihazlar, yaşlı hastalara önerilmez. Hoparlörü Kulak İçerisinde Olan Cihazlar (RITE) dediğimiz işitme cihazlarında ise hoparlör bir işitme cihazının kasasına değil, bir tüpün ucuna konularak kanalın içine yerleştirilir. Geri kalan parçalar mikrofon, amplifikatör ve batarya kasada kalır. Daha yeni teknoloji olarak kullanılan bu cihazlar sesi doğrudan kulağa ileterek daha doğal bir ses oluşturur ve bütün BTE tip cihazların özelliklerine sahiptir. Ancak ITE cihazlarında olduğu gibi nem ve büşon problemi bu tip cihazlarda da mevcuttur” şeklinde konuştu.

Tinnitus nedir?

Odyometrist Ömer Faruk Özdoğan, Tinnitus hakkında önemli bilgiler verdi. Özdoğan, “Tinnitus kulak çınlaması olarak da bilinen herhangi bir akustik uyaran olmaması durumunda kişinin kulağında ya da kafa içinde ses algılaması durumuna denir. Bu ses insandan insana farklılık göstererek değişik tonda ve özelliklerde duyulabilir. Toplumda yaygın olarak görülebilen bu algı duygusal durumu, uyku durumunu ve konsantrasyon becerisini fazlasıyla etkiler. Tinnitusun günümüzde kullanılan en yaygın tanımı ise herhangi bir uyaran olmaksızın kulakta veya baş içinde oluşan ses şeklinde olabilir. Tinnitus hastalar tarafından ıslık sesi, şırıltı sesi, sinyal sesi, vızıltı sesi, kuş cıvıltısı gibi benzer seslerle bağdaştırarak anlatılabilir. İşitme cihazı önerilen hastalarda çınlamayı baskılamak veya hafiflemesini sağlayabilmek adına çınlamaya özel test yapılarak çınlamanın hangi frekanslarda hangi şiddette olduğu tespit edilir. Bunun sonucunda işitme cihazına kişinin çınlamasına özel program oluşturulur. Uzman tarafından bir terapi düzenlenip belirli aralıklarla bu programın kullanılması önerilir” dedi.

Ümraniye Merkez Şube

Kısıklı, Alemdağ Cd No:95/A, 34692 Üsküdar/İstanbul

0 505 565 34 66

Gaziosmanpaşa Şube

Merkez mahallesi Çukurçeşme Caddesi no66B Gaziosmanpaşa

+90 (533) 316 02 06

Göztepe Kadıköy Şube

Göztepe Mah. Fahrettin Kerim Gökay Cad. No:174/A Kadıköy

0501 030 52 66